Do zastosowań przemysłowych np. cement, wapno, kruszywa, węgiel, nawozy oraz do zastosowań w przemyśle rolniczym np. zboża, pasze, nasiona, cukier.
Kubełki czerpaki - rodzaje
Kubełki czerpaki stalowe:
- ze stali tłoczonej/bezszwowe w wersji ocynkowanej i nierdzewnej
- spawane
Stal ocynkowana – odporność termiczna pracy ciąglej +180 st.C / krótkotwrała 200 st.C
Stal nierdzewna - odporność termiczna pracy ciąglej +250 st.C / krótkotwrała 400 st.C
Kubełki tłoczone stalowe możemy wyposażyć w dodatkowe wzmocnienia przedniej lub tylnej ścianki kubełka oraz w perforację.
Poniżej znajdziecie Państwo wizualizacje opcji dostępnego wyposażenia.
Kubełki czerpaki tworzywowe, wykonane metodą wtryskową:
- poliamid/nylon (PA) odporność termiczna -40/+100-120 (+130) C
- polietylen (PE HDP) odporność termiczna -50/+70 (+80) C
- poliuretan (PU) odporność termiczna -15/+70 (+80) C
Poliamid – zastosowanie: gorąco, ścieranie, suche produkty.
Polietylen - zastosowanie uniwersalne. Zalecane pod produkty spożywcze, zboża (jęczmień, owies, pszenica, ryż), fasola, kawa, mąka, cukier, nasiona nawóz, trociny.
Poliuretan – zastosowanie: produkty suche lepkie, ścierne, wilgotne.
Pełna gama kubełków czerpaków na stronie:
Typy kubełków czerpaków
Wymiarowanie kubełka czerpaka
Do doboru kubełka wymagane jest jego prawidłowe zwymiarowanie, które polega na pobraniu kilku wymiarów niżej określonych.
A – szerokość kubełka [mm]
B – wysięg kubełka [mm]
C – wysokość tylnej ścianki kubełka (ściana z otworami ) [mm]
D – wysokość frontowej ściany kubełka [mm]
F - odległość międzyosiowa otworów [mm] oraz ilość sztuk otworów w kubełku
E – średnica otworów [mm]
T – grubość materiału [mm]
Z3 - pojemność kubełka mierzona w litrach (tzw. poziom wody)
Czytaj także: